Redaktionsbloggen

De fyra skivor från Ett Minne För Livet som nu ges ut på nytt.

Tidlösa tidsdokument ges ut på nytt

3 jun 2021

I början av 1970-talet tog kollektivet Ett Minne För Livet form, en krets musiker som inte bara delade replokal utan även liknande visioner – vi pratar epokgörande band som Iskra, Vargavinter, Archimedes Badkar och Spjärnsvallet.

Det bildades även ett kortlivat skivbolag med samma namn som kollektivet, och under fem år på andra halvan av 1970-talet gavs fem lp-skivor ut. En av dem återutgavs för tio år sedan på bolaget Country & Eastern: Bengt Berger och Kjell Westlings album Live in Stockholm 77.

Och nu är det dags för resterande fyra album att släppas digitalt, med musik som på samma gång utgör ”ett tidsdokument som ett exempel på ett skapande bortom tiden”, som utgivaren Anders Bergström på Undefined Sounds träffande uttrycker det.

Det rör sig om två album med de frisinnade improvisatörerna Iskra, Allemansrätt och Besvärjelser, trioskivan Å än är det glädje å än är det gråt med Marie Selander, Styrbjörn Bergelt & Susanne Broms och så världsmusikpionjärerna Vargavinters andra album Röster från alla land … som ursprungligen gavs ut 1980 och där en viss Anita Livstrand nu hade anslutit jämte Marie Selander, Jörgen Adolfsson och Tuomo Haapala.

I höst kommer för övrigt en bok tillägnad musikern Kjell Westling, som gick bort 2010 och var en viktig del av Ett Minne För Livet-gänget. Boken är en antologi med nyskrivna texter av Westling närstående personer som Bengt Berger, Anders Rosén. Suzanne Osten, Carl Johan De Geer och Marie Selander.

Kjell Westling och musiken ges ut 18 september på Gidlunds förlag och i Liras höstnummer kommer vi att publicera ett längre utdrag ur boken.

Patrik Lindgren

Annonser