Redaktionsbloggen

Anna Heikkinen & Längtans Kapell. Bild: Magnus Lorentzson

Tango från sagolandet

1 jun 2019

Efter många års utforskningar av latinamerikansk musik har sångerskan Anna Heikkinen hittat hem till den finska tangon.

I nya musikaliska föreställningen Satumaa – Sagolandet utgår hon ifrån sitt liv som dotter till ett ensamkommande flyktingbarn. Hennes pappa, Pekka Heikkinen, kom till Sverige som krigsbarn på 1940-talet och under hennes egen uppväxt på Orust var Finland mest en saga tillhörande tidigare generationer.

– På Orust fanns det inte några andra finnar och pappa pratade aldrig finska med oss. Så jag kände mig väldigt svensk när jag växte upp. Men samtidigt fanns den där historien om Finland hela tiden med oss, och vi träffade vår faster och kusiner från Finland.

Anna Heikkinens egen livsresa förde henne i vuxen ålder ännu längre bort från pappans karelska ursprung.

– Jag åkte till Latinamerika, det blev min grej – att sjunga latinamerikanskt och lära mig spanska, jag ville åt den där glädjen som finns där. För mig var Finland ganska sorgligt och jag kanske flydde bort från det. Men sen när jag var fyrtio och min pappa blev sjuk och jag förstod att det var möjligt att han plötsligt kunde dö, så blev jag liksom … Nej! Oj! Jag vet ju så lite, jag har ju varit så lite i Finland och jag måste passa på!

Tillsammans med pappan gjorde hon därför en resa till Karelen och hans barndomshem: ett hus där de äppelträd som farfar planterat fortfarande stod kvar, genom krig och sovjetisk ockupation.

– Det är sex år sedan vi var där. Och det var ju inte så att jag fick svar på alla mina frågor på den resan, utan tvärtom skapades tusen nya frågor om mina finska släktingar.

Då bestämde sig Heikkinen för att utforska sina rötter genom att sjunga finsk tango – den argentinska tangon hade hon redan en fot i sedan resorna i Latinamerika. Göteborgsbaserade bandet Längtans Kapell föddes därefter och stöttade Heikkinen på fler plan än det rent musikaliska.

– Vi började spela ihop, men sen blev jag sjuk. Jag fick bröstcancer för två år sedan. Så när jag gick igenom det här helvetet med cellgift och strålning och operationer blev dessa kvinnor mina änglar som var med mig genom den tuffa resan. Vi fortsatte att spela och hade till och med konserter under den perioden. Det var ljuspunkter i mörkret för mig!

I dag är Anna Heikkinen fri från cancern och en vecka efter vårt samtal väntar premiären av Satumaa – Sagolandet på Göteborgs Dramatiska Teater.

– Jag har burit det här inom mig så länge! Och det är utsålt, det är otroligt.

Sunniva Brynnel

(ur Lira #2 2019)

Längtans Kapell består av:
Anna Heikkinen – sång, berättelse
Larisa Ljungkrona-Mönttinen – dragspel, sång
Ida Gillner – sopransaxofon, sång
Leonor Palazzo – cello, sång


Fler recensioner

Annonser