! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

T Bone Burnett spelar in nytt Basement tapes

26 mar 2014

Omslagspojken från senaste numret av Lira, T Bone Burnett, håller i detta nu på att spela in en slags fortsättning på Bob Dylans legendariska Basement tapes-inspelningar med The Band från 1967 (sedermera utgivna på dubbel-lp 1975). Med upphovsmannens höga välsignelse har Burnett fått tillgång till en rad tidigare okända sångtexter skrivna av Bob Dylan under samma period som nämnda sessions ägde rum i det mytomspunna huset Big Pink.

Med T Bone Burnett som producent ska 24 av dessa texter nu musiksättas av ett band (bilden!) som inte behöver skämmas för sig jämte förlagan The Band: Elvis Costello, Marcus Mumford (som Burnett arbetade med på soundtracket till Inside Llewyn Davis), Rhiannon Giddens (från Carolina Chocolate Drops), Taylor Goldsmith (indiefolkbandet Dawes) och Jim James (från My Morning Jacket) är övriga på plats i studion i Hollywood. Resultatet kommer att ges ut på skiva i höst med titeln Lost on the river: The new basement tapes.

Inspelningarna kommer också att filmas under ledning av regissören Sam Jones, och bli till en film – Lost songs: The basement tapes continued – som även kommer att handla om Dylans ursprungliga projekt.

– Upptäckten av dessa tidigare okända Bob Dylan-sånger som betraktats som förlorade sedan 1967 är ämne för en Hollywood-film och ett fynd av historiska proportioner, menar filmaren Sam Jones i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det är ett unikt tillfälle att filma T Bone Burnett och de här fantastiska musikerna när dom samarbetar med en ung Bob Dylan, och med varandra, i skapandet av nya sånger och inspelningar.

T Bone Burnett tillägger i en rapport från studion:

– Stor musik skapas bäst när en gemenskap av artister går samman för något gemensamt gott. Det finns hela tiden en djup källa av generositet och stöd i rummet, och det reflekterar den enorma generositet som Bob visade genom att dela dessa texter med oss.

Annonser