Redaktionsbloggen

Systerpolskan: nytt folkmusikprojekt med Benny Andersson

16 jun 2016

Det har viskats och tipsats och snackats om det här ett tag nu, men nu finns det klara besked: Benny Andersson har samlat sju av Sveriges främsta folkmusiker i nya projektet Systerpolskan, som spelat in såväl nykomponerade låtar (en av Benny Andersson själv) som traditionella låtar från Uppland och Dalarna.

En skiva kommer till hösten, på Benny Anderssons eget bolag Mono Music, men redan i augusti blir det smygpremiär när gruppen är bokad till Allsång på Skansen. De kommer också att höras i tv-programmet Moraeus med Mera i höst.

Systerpolskan består av Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe, Sonia Sahlström, Lena Willemark och Cecilia Österholm. Med Benny Andersson som medmusikant och producent.

− Jag har kunnat luta mig tillbaka och fokusera på att producera eftersom studioarbetet har gått så snabbt och smidigt. Man vill ju helst jobba med de främsta inom sin genre, och att alla musiker i gruppen är kvinnor, är ju bara fantastiskt kul – det här är spelmän som kan spela skjortan av de flesta, säger Benny Andersson.

Cajsa Ekstav var en av projektet initiativtagare, och berättar mer:

− Alla medlemmar i gruppen har spelat tillsammans i olika konstellationer under årens lopp. Namnet på skivan och gruppen syftar på att vi är systrar i folkmusikens värld. Det knyter också an till en av låtarna på skivan, Systerpolska från Ore. Det är så kul att idén som föddes för snart sex år sedan äntligen blir verklighet – att få ha Benny med både som producent och medmusiker är verkligen en dröm som går i uppfyllelse.

text: Patrik Lindgren
foto: Mats Bäcker


Fler recensioner

Annonser