! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Scen ur Bortbytingen som kommer att visas på SVT Scen. Bild: Dramaten.

SVT lanserar ny webbkanal för scenkonst

25 mar 2020

SVT Scen kallas den nya spelplatsen på SVT Play som har premiär i morgon torsdag. Där kommer SVT att erbjuda inspelade föreställningar från olika scener: teater, opera, dans men också musik.

– När många av landets scener är stängda och människor håller sig hemma, vill vi påminna om den kulturscen som SVT utgör. Mot bakgrund av läget har vi utökat vår repertoar och öppnar SVT Scen med ett trettiotal föreställningar från många av landets scener och i olika genrer, förklarar Helena Olsson, programbeställare på SVT i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

En av föreställningarna som kommer att visas är den alldeles färska Bortbytingen, som spelades på Dramaten tills alldeles nyligen. Beskriven som en suggestiv saga med både troll och människor skriven av Selma Lagerlöf och bearbetad av Sara Bergmark Elfgren och i regi av Tobias Theorell.

Musiken till Bortbytingen är specialskriven av Frida Johansson, bekant från band som Kraja och Ára och Annika Norlins Säkert!. Hon berättade tidigare i ett mejl om musiken, som i februari gavs ut på skiva (lyssna nedan).

– Att få frågan från självaste Sara Bergmark Elfgren om att skriva musik till hennes pjäs på Dramaten var en stor ära. När jag började skriva var Sara tydlig med mig att ”du ska inte vara rädd för att det ska bli för mörkt eller sorgligt” vilket passade mig väldigt bra. Bortbytingen befinner sig i en mörk, vemodig och ibland obehaglig värld.

– Det visuella drar ibland mot black metal-hållet vilket även musiken fick göra emellanåt. Men främst består musiken av organiska folkmusikaliska element som tramporgel, fiol, kantele och nyckelharpa, i en något ambient sagovärld.

På inspelningen hörs många Lira-bekanta musiker som Emilia Amper (nyckelharpa), Maija Pokela (kantele) och Lisa Lestander (sång och flygelhorn).

Annat av Lira-intresse på den kommande sajten är en inspelning från Uppsala Konsert & Kongress med Kronoskvartetten.

SVT Scen kommer kontinuerligt att fylla på repertoaren med en blandning av nyinspelat, repriser och inköp från scener runt om i Skandinavien och hela världen. Tablån med föreställningar och konserter i SVT2 ligger kvar som tidigare. Det som nu lanseras med SVT Scen är ett samlat onlineutbud med ett förstärkt bibliotek av titlar.

Patrik Lindgren

Annonser