Redaktionsbloggen

Premiärdags för Dearest Sister. Bild: Isabell N Wedin

Svenska Dearest Sister lanseras internationellt – smyglyssna på debuten här

19 maj 2022

I morgon fredag presenterar tyska skivbolaget Act sin senaste sajning – och än en gång har de riktat sina blickar mot just Sverige.

Spännande nog rör det sig den här gången om ett band som är nästan helt oprövat också här hemma – den unga Malmöbaserade kvintetten Dearest Sister som förvisso i hög utsträckning är just ett band men vars kärna ändå får sägas vara låtskrivarduon Andrea Hatanmaa (sång och keyboards) och Ylva Almcrantz (piano).

Deras vägar och öden förenades på musikhögskolan i Malmö, och Andrea Hatanmaa säger så här om sin nära kollega:
– Ylva är bandets musikaliska geni, Hon kommer med de vackraste arrangemangen och har ett otroligt sjätte sinne för stämningar, sounds, dynamik, små och stora melodier.

Bandnamnet, lånat av Astrid Lindgrens klassiker Allrakäraste syster, låter ana deras symbiotiska relation i musiken.

Något som skivbolaget själva trycker på är att Dearest Sister är ett exempel på den samtida scen av musik skapad av gediget jazzskolade artister vars egen musik inte nödvändigtvis måste kallas jazz rätt och slätt. Och så är det onekligen. Elegant rundar de gängse genreramar och rör sig smidigt mellan gediget mustig jazz, jordnära pop och luftigt svepande electronica.

Act har tidigare knutit till sig nordiska artister som (för att nämna de senaste) Joel Lyssarides och Anna Gréta Sigur∂ardóttir, men då har det handlat om musiker som redan visat vad de går för i olika sammanhang. Här rör det sig om ett tidigare närmast ohört band, så vi frågade Andreas Brandis, vd på Act, hur de egentligen kom i kontakt med Dearest Sister.

– Det var för över ett år sedan, mitt under covid och alla restriktioner. Den första kontakten var genom ett vanligt inskick från bandet. Vi får hundratals demos och färdiga albumförslag i månaden och vi gör vårt bästa för att lyssna på allt. Och den här stack ut helt enkelt. Vi lyssnade några gånger och kontaktade sedan Andrea och Ylva. Nästa steg var processen att hitta en gemensam vision och att utveckla tillvägagångssätt och framtidsmål. Vi hade en rad diskussioner och till slut var vi övertygade om att det här kändes rätt och att vi skulle göra det tillsammans.

Vad var det som fick er att tro så starkt på dem?

– Vi är alltid på jakt efter artister i början av karriären och med potential att utveckla ett unikt musikaliskt språk som berör. Det kanske låter som plattityder, men för att sticka ut i dagens ocean av ny musik krävs det en hel del. Bara ett fåtal har den grejen, och Dearest Sister hör dit – fortfarande i startfasen men med en massa kreativ energi och en tydlig soundvision. Som individer kommer de från jazzen men tillsammans låter de som ett indieband med en twist, vilket gör det intressant, fräscht och modernt. Dessutom två kvinnliga ledare vilket ju tyvärr fortfarande är ovanligt och värt att stödja. Vi behöver fler kvinnliga bandledare som förebilder!

Debutsingeln Leave me be, vars video vi premiärvisar här, släpps på alla strömmade tjänster i morgon den 20 maj och kommer att följas upp av albumet Collective heart den 11 november.

Vid sidan av Ylva Almcrantz och Andrea Hatanmaan hör vi i bandet Ellen Pettersson på flygelhorn, Liam Amner på trummor och Joakim Lissmyr på kontrabas.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser