! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Svensk jazzfantomen Gustafsson i projekt med konststjärnan Marclay

29 nov 2016

Svenska frijazzsaxofonisten Mats Gustafsson har ett projekt ihop med den erkända multimediakonstnären Christian Marclay. Nu släpps en vinylskiva med ett liveframträdande av duon.
Skivan är inspelad på Café Oto i London i mars 2013 och kommer i ett påkostat omslag med en screentryckt rendering av en Christian Marclay-etsning. Marclay trakterar sin vana trogen skivspelare, Gustafsson spelar saxofon. Framträdandet ryms på skivans a-sida och Marclays onomatopoetiska etsning återfinns i all sin prakt på b-sidan.

Det är brittiska The Vinyl Factory som släpper skivan. Marclay har samarbetat med dem tidigare. I fjol installerades The Vinyl Factory Press på konstnärens stora soloutställning på White Cube i London. Där graverades skivor med liveframträdanden med diverse artister som David Toop, Elaine Mitchener, Steve Beresford, Elliott Sharp och Thurston Moore.  
Schweizisk-amerikanske Christian Marclay tilldelades i år SFMOMA:s Contemporary Vision Award och hans verk kan just nu ses på Hamburger Bahnhof i Berlin och på Kunstraum Innsbruck.

Mats Gustafsson ger en solokonsert på Leopold Museum i Wien 16 december. På nyårsdagen framför svensken Symphonie Nr 1 Minnet für Saxophon, Turntables und Orchesterin i Tafelhalle i Nürnberg. Men redan innan dess spelar han som medlem i norsksvenska jazztrion The Thing i Århus 25 november. En upptagen man.

Timo Kangas

Annonser