! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Stort upprop för akutfond till musiker

20 mar 2020

Ett stort antal framstående musiker har gått samman i detta upprop där de påtalar för Spotify och andra kapitalstarka aktörer att de nu har ”ett enastående tillfälle att göra en ovärderlig insats genom en stöd-donation till en akutfond”.

Här är det öppna brevet i sin helhet:

Nu tystnar musiken! 

Musikbranschen skakas i sin redan bräckliga grund av coronapandemin då konserter och hela turneer ställs in eller flyttas fram. Detta innebär ett ofattbart hårt slag för Sveriges musiker och artister – de flesta är egenföretagare och vet nu inte när – eller ens om – nästa lön kommer. Samtidigt som musiker och artister de senaste tio åren fått allt sämre villkor, vilket i sin tur gett små marginaler att spara till en buffert i kristider, så är musiker och artister ofta de som ställer upp för andra när det behövs en insats.

Vi ställer upp gratis i akuta sammanhang; insamlingar efter katastrofer, för välgörenhet, för Rädda barnen, för Röda korset, för Unicef. För TV-kanalernas insamlingar då alla ersätts – utom artister och musiker. Vi bidrar med vår kunskap, vår erfarenhet i stipendiegrupper, i nämnder, i arbetsgrupper, i föreningar, i debatter  – och ytterst sällan får vi ett rimligt arvode, om det ens finns ett arvode. Men vi ställer upp för att vi tycker att det är viktigt att bidra till en levande kultur som är en otroligt viktig del i hela samhället. Konstnärsnämnden gjorde för ett par år sedan en utredning som visade att kulturskapares villkor inte på något sätt har följt löner i övriga samhället.

Många av oss har vår främsta säsong nu – men alla konserter, shower, föreställningar, kyrkokonserter, jazzkonserter ställdes in med omedelbar verkan. Och även om en del konserter måhända kan flyttas fram innebär det likväl en ekonomisk katastrof i detta nu för tusentals frilansande musiker och artister. Vi stod som sagt inför en högsäsong, många av oss med månader av obetalt förarbete och står nu med enbart utgifter och inga inkomster.

Vår Kulturminister Amanda Lind säger nu att hon inte utesluter ett krispaket, men att de inte kan ge några tydliga besked. Under måndagen hölls ett möte med branschrepresentanter där man ”jobbade brett med olika typer av förslag”. Men det som hittills erbjudits, korttids-permittering, hjälper inte oss musiker – vi har inga anställda. Likaså är förslaget om uppskjuten momsinbetalning tyvärr meningslöst för oss – de flesta av oss är inte momspliktiga.

Efter samtal med Konstnärsnämnden, Stim, SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) råder ingen tvekan om att det är ett krisläge.

I Affärsvärldens ekonominyheter från 2019 kan man läsa att Spotifys grundare landat på magasinet Forbes miljardärslista. Deras förmögenheter uppskattas till cirka 27 miljarder svenska kronor  resp. 20,5 miljarder svenska kronor. Spotify-grundarna är därmed Sveriges 14:e respektive 17:e rikaste personer, enligt Forbes. Spotify, vars hela grund vilar på musiker, artister och kompositörers arbete.

Företag som Spotify och andra kapitalstarka aktörer, ni har nu ett enastående tillfälle att göra en ovärderlig insats genom en stöd-donation i samarbete med Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden till en akutfond där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster. En sådan donation kunde inspirera andra att följa ert solidariska exempel. Även på lång sikt kan en fond som denna utvecklas tillsammans med fler ur både den privata och statliga sektorn för att levandegöra kulturlivet och förbättra villkoren för frilansande.

Tina Ahlin, pianist, sångerska
Marit Bergman, sångerska
Louise Hoffsten, sångerska
Jonas Kullhammar, saxofonist
Martin Hederos, pianist
Cajsa-Stina Åkerström, sångerska
Gabriella Lambert-Olsson, operasångerska
Gunnar Idenstam, konsertorganist
Lisa Rydberg, riksspelman
Joakim Milder, saxofonist
Josefine Little Jinder, sångerska
Lina Nyberg, sångerska
Georg Wadenius, gitarrist
Mija Folkesson, sångerska, gitarrist
Anders Berglund, arrangör, dirigent
Ale Carr, riskspelman/fiol
Anders Bergcrantz, trumpetare
Jill Johnson, sångerska
Merit Hemmingson, musiker
Magnus Öström, trumslagare
Lars Danielsson, kontrabasist
Mika Eichenholz, dirigent
Lisa Nilsson, sångerska
Eric Bibb, sångare
Calle Bagge, pianist, arrangör
Elisabeth Lagergren, violinist i Dalasinfoniettan
Clas Yngström, sångare, gitarrist
Lisa Rydberg, riksspelman
Andreas Weise, sångare
Christian Spering, kontrabasist
Andreas Lundstedt, sångare
Kristin Amparo, sångerska
Morgan Ågren, trumslagare
Jonas Isacsson, gitarist
Gullan Bornemark, kompositör
Mange Schmidt, artist
André Ferrari, slagverkare
Anna Stadling, sångerska
Christian Karlsen, dirigent
Stina Wolter, konstnär, sångerska
Mattias Perez, folkmusiker
Jeanette Köhn, sångerska
Jacob Karlzon, pianist
Mikael Nord Andersson, gitarrist
Joachim Gustafsson, dirigent Borås symfoniorkester
Jessica Andersson, sångerska
Mikael Åkerfeldt, sångare Opeth
Ale Carr, riskspelman/fiol
Johan Ahlin, valthorn
Anders Bergcrantz, trumpetare
Johan Landqvist, pianist
Olof Ericsson, riksspelman
Kajsa Grytt, sångerska
Katarina Dalayman, operasångerska
Sven Ahlbäck, fiolspelman och professor Musikhögskolan
Robert Wells, pianist
Sonja Aldén , sångerska
Roffe Wikström, sångare

https://www.skrivunder.com/nu_tystnar_musiken

Annonser