Redaktionsbloggen

Thymeshift United spelar och spelar in i dagarna – dock ej med exakt den här laguppställningen. Bild: Magnus Bergström

Storband på nytt vis med Thymeshift United

30 sep 2020

Begreppet storband är som bekant högst tänjbart och fritt för tolkningar, från mer klassiska blåstunga orkestrar à la Duke Ellingtons till eldigare och modernare formationer som Mats Gustafssons Fire! Orchestra.

Nu tar musikerkollektivet Thymeshift sig an uppgiften att som de skriver ”utvidga/utveckla/utmana begreppet storband” i det nya sidoprojektet Thymeshift United, där deras musik utvecklats för ett större band, till vilket de bjudit in en rad favoritmusiker – däribland basisten Anne Marte Eggen och saxofonisterna Lisen Rylander Löve och Malin Wättring.

Thymeshift är i grunden en kvartett som skiftat form en del genom åren, och vars musik rymmer såväl elektroniska element som rockiga riff och filmiska stämningar. Och jazz då förstås.

I dagarna har man trots coronabegränsningarna lyckats samla en åtta personer stark ensemble som ger sig ut på en miniturné med start på Frölunda Kulturhus i morgon torsdag och sedan Nya Perspektiv i Västerås på lördag och Pygméteatern i Stockholm på söndag eftermiddag.
Aha, en ledig fredag säger ni? Nej, då äntrar gänget Svenska Grammofonstudion i Göteborg för att spela in!

Förutom detta tänkta och mer framtida alster var det redan nu i höst planerat att kvartetten Thymeshift skulle ge ut sitt andra album, Dark lights, men det har fått skjutas på några månader (ständigt detta virus i vägen) och är nu inbokat till 1 mars 2021.

Trummisen och en av bandets grundare Johan Björklund berättar i en paus från United-repetitionerna:
– Kvartettskivan blir en blandning av vår komponerade musik som vi jobbat med live under flera år och som genomgått flera ”treatment”-faser. Mycket elektroniska inslag men fortfarande med våra respektive instrument i fokus. Mörkt fast på ett ljust och ibland till och med fint och vackert sätt.

Patrik Lindgren

Thymeshift Uniteds hela laguppställning i oktober 2020:
Johan Björklund – trummor
Mats Eriksson – gitarr
Anders Augustsson – gitarr
Anne Marte Eggen – bas
Lisen Rylander Löve – saxofon
Malin Wättring – saxofon
Thomas Backman – saxofon
John Lönnmyr – keyboards


Fler recensioner

Annonser