! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Vågar vi hoppas på några festivaler alls i sommar? Några har redan valt att ställa in, de flesta avvaktar. Bild: Aranxa Esteve

Stor osäkerhet inför festivalsommaren

20 mar 2020

I går meddelade Ransätersstämman att de avblåser årets upplaga, som skulle ha ägt rum 10-13 juni och blivit den anrika stämmans 50:e årgång.

Men hur blir det med resten av festivalsommaren?

En rundkoll visar att resonemangen förs på lite olika vis: Sthlm Americana, planerad till 13-14 juni, meddelar sturskt att de arbetar vidare på premissen att festivalen blir av, så länge det inte kommer något offentligt beslut att de inte får köra.

Rimbostämman ligger ännu tidigare, 30 maj, men meddelar att de avvaktar med beslut till mitten av april.

Clandestinofestivalen ligger också den tidigt med datumen 4-7 juni, och har det extra bekymrat att många av artisterna kommer från ett vitt spektrum av länder – där frågan förstås också blir om de alls kan ta sig hit.

Clandestinos Aleksander Motturi hälsar att de i nuläget inte vet vad av programmet som kommer att gå att genomföra. De hade just fått det tryckta programmet i sina händer när krisen utbröt, ett program med artister från Mexico, Kongo-Kinshasa, Somaliland, Sydafrika, Estland, USA …
– Plötsligt så står vi där med denna virusskräck och studande ekonomiska kris vars konsekvenser är oöverskådliga. Det är svårt för oss alla att veta vad vi ska tänka. Vi vet fortfarande inte hur mycket vi kan genomföra. Allt eller bara delar? Vi vet inte ännu. Det är bortom vår kontroll.

Däremot är Aleksander Motturi fast besluten att deras arbete måste fortsätta, vad som än händer.
–  Vi är övertygade om att det kommer tider då behovet av kulturella utbyten är större än rädslan och skräcken som spridit sig som en löpeld i världen.
– Även om vi inte kan garantera att Clandestino Festival kommer att se ut som den brukar kommer vi att skapa någonting, kanske ännu bättre, utifrån de förutsättningar vi har. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att hitta nya vägar, nya datum, nya metoder för att fortsätta bidra till internationalisering av musiklivet i Sverige.

Delsbostämman ligger något senare på sommaren, 3-5 juli, och Thuva Härdelin låter hälsa att de ”för närvarande räknar med att kunna genomföra stämman och planerar därefter. Med den rådande situationen i åtanke arbetar vi samtidigt på alternativ, en plan B.”

Korröfestivalen ligger som vanligt sista veckan i juli, och gick i dag ut med beskedet att man avvaktar till en vecka in i april för att ta det svåra beslutet. Anders Smedenmark skriver:
– Det är idag fyra månader kvar till festivalstart och det är i dagsläget väldigt svårt att sia om hur det kommer att se ut då. Men en hel festival skall ju planeras och förberedas och någonstans går ju en gräns för när man måste bestämma sig för om festivalen kan genomföras på ett ansvarsfullt och önskvärt sätt.
– I skrivande stund är festivalen inte inställd men vi följer noga händelseutvecklingen. Vi planerar för olika scenarier och återkommer med förnyad ställning före påsk.

Från småländska Mundekulla hälsar man att de valt att skjuta upp årets Folk och Jazzdagar som skulle ha hållits i juni, men att de planerar att köra Mundekullafestivalen som planerat den 5-9 augusti. De berättar också att de igår startade en stödfond för den egna verksamheten och  redan har fått in 100.000 kr – ”Så det känns som att vi har stort stöd omkring oss…”  

En klassiker som Bingsjöstämman då – där meddelar Ola Bäckström att man i dagsläget jobbar för att genomföra en stämma.
– Vi vet inte hur situationen ser ut om två veckor eller en månad, allt vi kan säga är att för närvarande siktar vi på att genomföra Bingsjöstämman.

Och på frågan om det ens går att stoppa den? Kommer inte folk att åka dit ändå? svarar han:
– Bingsjöstämman går att ställa in om omständigheterna kräver det. Om detta skulle bli fallet, utgår vi från att samma omständigheter avhåller folk från att åka dit.

Patrik Lindgren

Annonser