! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Soullegendar till Sverige

18 okt 2016

Stax och Memphis. Mytomspunna och laddade ord för soulälskare. William Bell är en av de verkligt omhuldade i Memphis soulhistoria, och 2017 kommer han till Sverige.

I mars släpptes comebackskivan med William Bell, tillkommen i Grammy-belönade producenten John Leventhals studio. This is where I live visade upp en vital artist som fick recensenterna att jämföra med hur Johnny Cash blåste nytt liv i sin karriär med hjälp av producenten Rick Rubin.

Att den 77-åriga artisten släpper skivan på det återupplivade Stax är även det en återkomst. En gång i tiden var William Bell tongivande i soundet hos skivbolagen Stax och Volt, ihop med namns om Otis Redding, Isaac Hayes och The Staple Singers. William Bells mest kända låtar är You don’t miss your water, Everybody loves a winner, Tryin’ to love two och Judy Clay-duetten Private number. Hans kompositioner har spelats in av storheter som Cream, Jimi Hendrix, Etta James, Albert King, The Byrds, Linda Ronstadt och självaste Homer Simpson. På nya skivan gör Bell en version av sin egen låt Born under a bad sign, känd från Albert Kings repertoar.

Soulsångaren framträder med en tiomannaorkester i Gävle Konserthus den 21 april 2017.

Timo Kangas

Annonser