! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Back to roots Lira Gillar

Rachid Taha

Zoom

Skivbolag: Naïve/Playground
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 25 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den franskalgeriske raï- och punkrockaren Rachid Taha har åstadkommit ett starkt nytt soloalbum, den nionde i ordningen i karriären. Albumet har förstärkts med namnkunniga medarbetare som bland andra Justin Adams som (super)producent, Mick Jones (från Clash) på gitarr och sång och med Brian Eno som medproducent på coverspåret Voila voila, Tahas antirasistiska hitlåt från 1993.
Taha har hittat tillbaka till sin musik och till sina rötter om man jämför med hans nästsenaste album Bonjour från 2009 då han gick vilse i någon slags popschlagersyntyra. Det lät ingen vidare.
På detta nya album bjuder Taha på hyllningar både till ”Egyptens fjärde pyramid”, Oum Khalsoum, på titellåten Zoom sur Oum (med fina röstsamplingar!) men också till rockkungen Elvis i coverlåten Now or never, som är en duett med sångerskan Jeanne Added på engelska och arabiska.
Den halvt akustiska Wesh (N’Amal) och Khalouni är även de starka spår. Den senare sjunger Taha tillsammans med den kända raïsångaren Cheba Fadela från Oran, Algeriet.
Lyriken är inte direkt någon Nobelprispoesi men med den hesa, uttrycksfulla rösten som Taha äger får låtarna ytterligare charm och intensitet. Tahas nytolkning av den gamla hitten Voila voila har fått nytt bränsle av Brian Enos magiska tänk och touch med elektronisk percussion, bas och blåsar. Mycket spännande musik rakt igenom.

Annonser