! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Back to Mononen

Tango Orkesteri Unto

Yön tummat siivet (Dark wings of the night)

Skivbolag: ARC Music
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Yön tummat siivet är tredje studioalbumet från den finska orkestern som tagit sitt namn efter tangokompositören Unto Mononen. Sextetten leds av pianisten och arrangören Timo Alakotila och har en modern blick på den fiska tangon. Inte riktigt som Astor Piazzolla, men det närmar sig.
Längtan och passion, skrivs det om på cd-omslagets baksida, och visst står det att finna. Mustig är dock inte ordet för Tango Orkesteri Unto. Det här är representabelt framfört – som gjort för ambassader, institut och galatillställningar. Så bildades konstellationen också på uppdrag av ESEK – The Finnish Performing Music Promotion Centre – inför EXPO ’98 i Lissabon.
Medlemmarna i orkestern har erfarenhet från olika genrer: jazz, världsmusik, teatermusik och – inte minst – Piazzollas tango nuevo. Tidigare har vi kunnat höra dem i sammanhang som Värttinä, Maria Kalaniemi & Aldargaz och JPP. 2015 har sextetten landat i en sofistikerad tangorepertoar som på nya skivan erbjuder nyskrivna nummer av Alakotila och dragspelaren Johanna Juhola, men även femtiotalsörhängen signerade Toivo Kärki. Naturligtvis får vi Unto Mononens titelspår också.
Tonsättningarna inkluderar bland annat en dikt av modernistpoeten Marja-Liisa Vartio, och texter av skådespelarna tillika författarna Anna-Leena Härkönen och Eppu Nuotio. Mycket kulturellt kapital i denna tangobank alltså.
Nu är texterna på finska så Pirjo Aittomäkis mezzosopran får tala för sig själv. Det gör hon med den äran. Att det är städat på kammaren får vi hacka i oss.

Annonser