! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Skånsk folkmusiksupergrupp Lira Gillar

Yölariis

Yölariis

Skivbolag: Tutl
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 24 feb 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Yölariis är ytterligare ett av många band där Dan Svensson (bland andra Alla Fagra, ODE, Tarabband) ingår. Här har han sällskap av sin bror Per Knagg, även han från Alla Fagra, sångerskan och fiolspelaren Anna Elwing (en gång i tiden i gruppen Alwa) samt bouzoukiveteranen Jens Ulvsand, välbekant från Trio Mio och Avadå Band.
Materialet på debutalbumet är mestadels egna kompositioner men även några traditionella sånger som får en tydlig Yölariis-prägel. Låtarna har ofta sin grund i polska och andra traditionella låtformer, men tänjer gränserna rejält med många fantasifulla arrangemang och spännande klanger.
Elwing har ett fint fiolspel och en personlig och stark sångröst, ibland sjunger Svensson stämmor och deras röster passar verkligen utmärkt tillsammans. Hans slagverksrytmer är för det mesta ganska enkla och diskreta men det dyker ofta upp mer eller mindre udda ljud i bakgrunden. Ulvsand kompar och melodispelar fint men utan att sticka ut. Per Knagg utnyttjar sina basgitarrers hela register till solon och flitigt melodispel, och i mitt tycke är det han som allra mest bidrar till Yölariis sound.

Annonser