Skivrecension

Yalla Miku
Oemotståndlig hybridgroove gör världen till en bättre plats Lira Gillar

Yalla Miku

Yalla Miku

Skivbolag: Bongo Joe
Format: CD/DL
Recenserad av: Ignacio Concha-Ferreira
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Jag läser att Bongo Joe inte bara är en skivetikett utan även skivbutik, kafé och scen i Schweiz kosmopolitiska stad Genève. Sedan länge har stället fungerat som musikalisk hubb för världsmusik. Det var här de möttes, gänget bakom Yalla Miku, som nu har släppt sin debut. 

Sjumannabandet består av musiker från Eritrea, Marocko, Algeriet och Schweiz, och från första låt till sista är jag förhäxad och hänförd. Bandet öser ur sig spänstiga låtar där man till fullo tar till vara de traditionella instrumentens (som darbouka, guembri och krar) egenart och med perfekt känsla mixar dem med popens element (elgitarr, elbas, trumset, syntar).

Det sjungs på tigrinja, arabiska och franska. Det hela är något av en uppenbarelse. Det här är det mest innovativa och galet grooviga jag hört på år och dar. Jag blundar och lyssnar, referenserna haglar: Gang-Gang Dance, Rage Against The Machine, Ofra Haza, krautrock, Peter Gabriel, Youssou N’Dour … Yalla Miku är alkemister som ger världsmusiken en ny dimension och gör världen till en bättre plats. Lyssna!


Fler recensioner

Annonser