! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Schweizisk folkrock

Doppelbock mit Christine Lauterburg und Andi Hug

Wyt drüberuus

Skivbolag: Narrenschiff
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Om man som jag är omåttligt förtjust i den där scenen ur Snövit och de sju dvärgarna som sänds varje julafton, ungefär 15:35, ja då uppskattar man också schweizisk folkmusik, speciellt när den framförs av folkrockbandet Doppelbock, med Christine Lauterburg som gästsångerska. Det brukar hon vara och jag skulle önska att hon fick ännu mer utrymme med sin personliga och trivsamma schweizertyska och sin moderna joddling, som hon briljerar med på traditionella sången Dorfhalde.
Men hon är ju trots allt ”bara” gästsångerska, violinist och dragspelare. Gästar gör också Andy Hug från det även utanför landets gränser relativt välkända schweiziska rockbandet Patent Ochsner på trummor. Stort utrymme får Elisabeth Sulsers fina blockflöjter. Ibland briljerar hon, som på 27+1 medan blockflöjtsmenuetten i reggaetakt är lite väl banal. Simon Dettwiler är en schweizisk stjärna på durspel och så tillkommer glada instrument som säckpipa, bodhràn, vevlira och Schwirrbel, en schweizisk brummare, här i den mycket stilfulla Ausklang.
Man får även en dos medeltid genom instrumenten regal och psalterium. I schweizisk folkmusik finns ofta en mungiga, så även här. Doppelbocks femte skiva har kanske inte de toppar som tidigare plattor ofta haft men det är trivsamt och glatt och lite ”jodelaihioho” hjälper säkert mot höstförkylningen!

Annonser