! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kinesisk-amerikansk blandfolkmusik

Wu Fei & Abigail Washburn

Wu Fei & Abigail Washburn

Skivbolag: Smithsonian Folkways/Border
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mest känd är banjospelaren Abigail Washburn sannolikt för den old-time-music hon spelat med grupper som Uncle Earl och Sparrow Quartet – samt på egen hand och med banjospelande maken Béla Fleck. Sedan många år tillbaka, bland annat via bandet The Wu-Force, är hon nära vän till jämngamla Wu Fei, kinesisk mästare på den 21-strängade cittran guzheng, som gjort flera skivor i eget namn och spelat med bland andra John Zorn och Fred Frith.

På denna mycket smakfulla duoskiva blandas låtar rotade i amerikansk old-time-tradition med traditionella kinesiska sånger från olika regioner till en mix som både värnar rötterna och konstaterar att de kanske inte ligger särskilt långt från varandra. Om man så vill en slags nedskalning av den ”kung fu-Appalachian avant-garde folk-rock” som präglade The Wu-Force.

Med undantag för delikata instrumentalen Weaving medley fokuserar låtarna på sång på kinesiska och engelska växelvis, där den medryckande Banjo guzheng pickin’ girls och den rusiga Ho hey/Chuck old hen snabbt fastnar på ett album som gärna fått vara längre än knappa 35 minuter.

 

Annonser