! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Amerikansk afropop

Dexter Story

Wondem

Skivbolag: Soundway Records
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 5 apr 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Först trodde jag att den här skivan var afrikansk hipster-pop. Ett slags bak-och-framvänt Vampire Weekend. Men icke. Det visade sig i stället vara en än mer ambitiös, än mer afropopälskande amerikansk artist.
Dexter Story är en rutinerad Los Angeles-musiker och producent (har jobbat med allt från Gaslamp Killer till Kamasi Washington) som blir pladask förälskad i det svängigaste och roligaste av musik från, speciellt, östra Afrika. Inte dumt det men nog hade det varit roligare att lyssna på ett nytt, säg, etiopiskt band förälskat i New York-pop?
Precis som det fantastiska omslaget är skivan smittsamt uppsluppen och spelglad. I bästa stunderna party och de mindre inspirerande bara ett coverband som dock haft den goda smaken att byta ut gamla uttjatade soulklassiker mot Mulatu Astatke. Sprallig handklappspop, solskensfunk och östafrikansk mystik. Behagligt tillbakalutat men i slutändan lite lite för anonymt. 
Wondem är släppt på fantastiska London-etiketten Soundway, världsmästare i makalösa arkiv-releaser av främst afrikanskt sjuttiotal. Dexter Story har nog lyssnat på dem allihop. Och även om det här är en helt okej platta skulle jag också välja nästan vad som helst annat på Soundway-etiketten i stället för Wondem.

Annonser