! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrofuturism

Shabaka and the Ancestors

Wisdom of elders

Skivbolag: Brownswood Recordings
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Brittisk-karibiska tenorsaxofonisten Shabaka Hutchings stöter vi på mest hela tiden. I oktober var han i Sverige och röjde på landets scener med Sons Of Kemet. Och tidigare i år hyllades hans nya projekt The Comet Is Coming för den eklektiska rymdfunken på debutalbumet Channel the spirits. Det förvånar mig nästan att han inte lyckats få in i schemat att inta en plats även i den upplaga av Sun Ra Arkestra som besökte Sverige i juli.
Nej då, han är upptagen så det räcker, Shabaka Hutchings. Som i det här särdeles lyckade skivprojektet med Shabaka and The Ancestors; en jazzoktett där de övriga medlemmarna är sydafrikanska jazzmusiker. Wisdom of elders beskrivs som en ”psalm i nio delar”. Premissen Hutchings jobbar med här är att våra mästermusiker inte bara förmedlar musik till oss som lyssnar utan även delar av sig själva och av de upplevelser och traditioner som ligger till grund för deras värv.
Allt material är skrivet i Johannesburg och spelades in på en och samma dag i en studio i staden. Det finns en sällsam lekfullhet och spänstighet i spelet. Sydafrikansk jazz i spåren efter Abdullah Ibrahim möter afrokaribisk calypso möter Sun Ras storbandssound för rymdåldern och öppnar luckan för erfarenheter från John Coltranes saxresor.
Det är bara att åka med. Ett klokt beslut.

Annonser