! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Östeuropeisk folkmusik

She'Koyokh

Wild goats & unmarried women

Skivbolag: Riverboat/Cosmos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 23 sep 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Denna oktett från London tar lyssnaren med på en resa genom östra Europa, med låtar från inte mindre än ett tiotal länder och på sju språk. Här finns bland mycket annat en ösig rumänsk tvåtaktslåt, en kurdisk sång om olycklig kärlek, en bosnisk sevdalinka, några grekiska melodier, en bulgarisk och två serbiska danslåtar och en rysk jazzsång från 30-talet. Dessutom ett knippe klezmermelodier, några sefardiska sånger och en fransk schottis.
Det hade kunnat bli spretigt på ett svårlyssnat sätt men She’Koyokh bemästrar de många stilarna och språken fint och intrycket är snarare att albumet är ständigt omväxlande, i mycket positiv bemärkelse.
Huvudsakliga solister är Susi Evans på klarinett, sångerskan Çiğdem Aslan och Meg Hamilton på violin, men hela gruppen är är oerhört spelskicklig och bygger upp mångfacetterade arrangemang. De tre i fronten backas upp av en fem man stark kompsektion med mandolin, dragspel, gitarr/laouto och kontrabas/tuba samt slagverkaren Vasilis Sarikis som ofta dubblerar på både trumset och traditionella instrument som davul, riq och darbuka.

Annonser