! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Krämig jazz

Ginger Baker

Why?

Skivbolag: Motéma/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 2 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Why? är trumlegendaren Ginger Bakers första studioalbum på sexton år, och han går verkligen tillbaka till rötterna här. Till en tid då jazzen ljöd från akustiska instrument i intima klubbmiljöer. Till en tid då Bird, Dizzy och Monk var namnen på alla den tidens hipsterläppar. Ja, för att inte nämna Sonny Rollins.
Den här inspelningen från Real World Studios låter och andas livekänsla; vi får rummet, vi får atmosfären. Musikerna levererar och samspelar på hög nivå, även om det är tydligt att Baker är huvudpersonen.
Konstellationen brukar kallas Jazz Confusion och det är rätt långt från Ginger Bakers gamla rockband Cream eller Blind Faith, om vi säger så. Saxofonisten Pee Wee Ellis är lika legendarisk han, tack vare långvarig medverkan hos James Brown och Van Morrison. Kontrabasisten Alec Dankworth har hörts med bland andra Dave Brubeck och Mose Allison, medan Abass Dodoo är en mästerlig slagverkare med rötter i Ghana, känd för workshops och för sitt engagemang i Royal Obonu Drummers.
De kör favoriter av Sonny Rollins och Wayne Shorter men uppdaterar även material från tidigare Bakerskivor, och även från Ellis katalog.
Why? Jo, helt enkelt för att Ginger Baker och hans vänner känner för det. Gott så.

Annonser