Skivrecension

Who he?
Folkmusik

Ian Carr & The Various Artists

Who he?

Skivbolag: Dalakollektivet Records
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 3 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den engelske gitarristen och producenten Ian Carr har sedan 1990-talet spelat med grupper som The Kathryn Tickell Band, Kate Rusby och många artister i brittisk framkant. Framför allt samspelet med Karen Tweed förde honom så småningom till Sverige där deras spelsätt fick framgång.
I gruppen Swåp med Ola Bäckström och Carina Normansson blandades engelsk och svensk folkmusik och man spelade in flera skivor. Ian Carr har också medverkat i flera andra svenska skivproduktioner, bland annat med Timber och Niklas Roswall. Han har fortsatt sitt geografiska pendlande mellan länderna men är numera genom sin familj förankrad i svensk musikalisk omgivning.
Den senaste skivan har spelats in bland familj och vänner i hemmiljön i Falun. Som mångsidig gitarrist har han här skrivit all musik på skivan med övervägande modern brittisk prägel. Den visar bredden i hans starkt rytmiserade repertoar där återkommande upprepningar ger en stundtals hypnotisk effekt. Med virtuos elegans borrar han sig djupt in i materialet men tenderar också att inte tillräckligt variera och utveckla det. Med på skivan finns Staffan Lindfors på bas, Maria Jonsson på viola d’amore och i enstaka nummer Lamine Cissokho på kora, Carina Normansson på fiol och sång, Gustaf Ljunggren på mandolin och Mikael Marin på utsökt violino grande.

Annonser