! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bluegrass/americana Lira Gillar

Molly Tuttle

When you’re ready

Skivbolag: Compass
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I Liras vårnummer kunde vi stifta bekantskap med den redan så omhuldade och omtalade Molly Tuttle. Hon växte upp i San Francisco Bay Area men bor sedan fyra år i Nashville. Hon började spela gitarr och banjo i späd ålder. Som 13-åring debuterade hon på skiva med en duoskiva med pappa, bluegrass-multi-instrumentalisten Jack Tuttle. I fjol utsågs Molly Tuttle som första kvinna någonsin till årets instrumentalist av International Bluegrass Music Association. Nu är hon drygt dubbelt så gammal som på skivdebuten och albumdebuterar slutligen i eget namn.

Och som hon gör det! De hajpade lovorden visar sig befogade. Det är en finstämd, avskalad musik. Det klingar akustiskt, Molly Tuttles fingerspel är ljuvligt, en fiol glider i bakgrunden, ett piano klingar. Det är bluegrass, country, americana, men inget av svensk folkmusik (vad jag kan utröna) som i bandet Goodbye Girls. Ett band Tuttle för övrigt turnerat med även i Sverige, och där Lena Jonsson bidrar med svensk folkmusikkrydda medelst sin fiol. Ingen av de tre andra damerna från det bandet medverkar här, men bland gästerna märks Jason Isbells stämma på smått hit-aktiga inledningslåten Million miles.

Det är en övertygande solodebut som kan nå en stor publik. När den är som sötast blir den ändå inte sliskig. När den är som mest intim är den ändå inbjudande.

Fast, just ja, räknas Abba in i Sverigekvoten? I så fall måste jag nämna att Take the journey startar lite som Gimme! Gimme! Gimme! (A man after midnight). Jo, det är alldeles sant. Fast inte som disco då, och inte så mycket att det stör. Ett medley med de två låtarna kanske skulle kunna framföras av Molly Tuttle med Benny Anderssons Orkester vid tillfälle?

Annonser