! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Spretig musikmix

Meklit

When the people move the music moves too

Skivbolag: Six Degrees
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 17 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den etiopisk-amerikanska sångerskan Meklit Haderos fjärde album är som en musikalisk gryta som kokar över – både på gott och ont: en helvild blandning av pop, rock och soul med etiopisk jazz. Det mesta har Meklit skrivit själv och välkomnat en rad instrumentalister från bland annat Addis Abeba och New Orleans för att medverka på det nya albumet. Ljudbilden blir rik och fyllig med fantastiska prestationer av Messele Asmamaw på harpa, Tassew Wondem på träflöjt, Endris Hassen på ensträngad fiol, Preservation Hall Horns på blåsinstrument och Kibrome Birhane på piano, bara för att nämna några. Och naturligtvis med sångerskan själv på topp.
När då Meklits fyramannaband utökas med de olika gästmusikerna låter det som att en hel orkester är med och spelar på varje spår.
Även om albumet har många förtjänster (som låttexterna och även den mustiga musikmixen då det funkar) får man ibland intrycket av att man velat stoppa in för mycket helt enkelt. Dekorationen skymmer själva musiken. Ljudlandskapet spretar åt många olika håll samtidigt och det blir lätt lite rörigt över hela albumet. Kanske hade en stramare fokusering på färre musikaliska spår, en slags renodling, gett en behagligare ljudbild?
Men Meklit går sina egna vägar förstås. Hon är en fantastisk sångerska med ett alldeles eget uttryck, det står klart. Men tidvis förblir albumet lite för oroligt och spretigt för min smak.

Annonser