! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkcountryrockharmonier

Dawn McCarthy & Bonnie "Prince" Billy

What the brothers sang

Skivbolag: Drag City-Domino/Playground
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 apr 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Bonnie ”Prince” Billy och Dawn McCarthy (från kaliforniska psychrockbandet Faun Fables) ger sig på Everly Brothers låtskatt undviker duon det sena 1950-talets hitkavalkad och väljer nästan uteslutande material som bröderna spelade in decenniet senare. Enda undantaget är Devoted to you, skriven av Felice och Boudleaux Bryant.
Vid 1960-talets slut hade Everly Brothers kommit långt i sin vision av en musik som tog deras nog så viktiga och banbrytande countryrock ett steg längre till en unik dekokt av nordamerikanska musikstilar. De forna försäljningssiffrorna uteblev dock och det är först på senare år som vi verkligen blivit varse hur mycket influenser från bröderna Everly som smugit sig in i dagens musikvärld, hos såna som Fleet Foxes.
Bonnie ”Prince” Billy har beskrivit sin tidigt cementerade kärlek till Everly Brothers i stort uppslagna artiklar i magasin som svenska Sonic. Så det är inte oväntat att duon gör tolkningar som uppenbart högaktar originalen. Fast här är det förstås en man och en kvinna som sjunger, inte två bröder med för evigt sammanflätade stämband.
Låtvalet är inte begränsat till enbart sånger skrivna av bröderna Everly, eftersom de ofta spelade in andras kompositioner. Här finns sånger av bland andra Kris Kristofferson, John Denver, The Beau Brummels-mannen Ron Elliot och ett mindre känt nummer signerat Gerry Goffin och Carole King. Ekon av det sena sextiotalets folkrock turas om med dunster från åttiotalets amerikanska collegerock, och duon kompas av verkliga studiorävar.
En rättfram liten skiva som har sina svackor men överlag en mycket tilldragande skapelse genomsyrad av ett smittsamt lugn. Det är i upptemponumren som det inte funkar lika bra.
Lyssna på Breakdown och Kentucky och undersök om du vill vara med i brödraskapet.

Annonser