Skivrecension

What Pan did for me
Jazz med steel

Rudy Smith

What Pan did for me

Skivbolag: Caprice Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 jul 2015

Dela den här recensionen:

Rudy Smith kallas ibland ”Twoleft” och är en känd musiker i steel band-världen. Han var med under steel pans tidiga dagar då det ännu var ett mycket enkelt musikinstrument. I mitten av 1940-talet byggdes instrumenten av kexburkar och andra metallförpackningar, innan oljefaten kom in i bilden och därmed en allt mer komplex ljudbild och ett bredare tonregister.
Smith lärde sig tidigt behärska dessa och får betraktas som en viktig kugge i musikens utveckling på Trinidad. Numera bor han i Danmark men återvänder ofta till Trinidad där han agerat huvudarrangör för den årliga stålbandstävlingen Panorama. Mycket jazz har det blivit genom åren, med alla från Bernt Rosengren och Ulf Adåker till Horace Parlan och Bebo Valdés. Smith har även medverkat på inspelningar med till exempel Bob Marley, Ahmadu Jarr och Eric Bibb.
Nya skivan What Pan did for me är en brett anlagd sammanfattning av hans karriär. Inspelningarna har plockats från Svenskt Visarkiv. Den tidigaste är Cavaquinho med Merrymakers Steelband som är från 1956, den senaste är Happy’s story med Birdsong Steelband från det nya millenniets första år. Rudy Smith hanterar sina två gigantiska steel pans med till synes obehindrad lätthet.
What Pan did for me utgör en värdig presentation av en världsartist som verkar lite i skuggan.


Fler recensioner

Annonser