! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Pankulturellt sväng Lira Gillar

Bokanté + Metropole Orkest

What heat

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 21 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bokanté är en relativt ny konstellation med musiker från fem länder och fyra kontinenter, ihopsatt av Michael League, ledaren av det New York-ska jazz-funk-rock-fusionbandet Snarky Puppy. I Kanada fick han höra sångerskan Marika Tirolien, från Guadeloupe, och bildade Bokanté (”Utbyte” på Guadeloupe-kreol) enkom för att samarbeta med henne, tillsammans med gitarristerna Bob Lanzetti och Chris McQueen, från Snarky Puppy; dobro-spelaren Rooswelt Collier från Miami plus Keita Ogawa från Japan, Weedie Braimah från Ghana, och Sveriges egen André Ferrari på slagverk.

Sångerna är skrivna av League (musik) och Tirolien (text) och rör sig i en gråzon mellan afro-tribal och 1970-tals-New York-funk. Den allestädes närvarande ouden (Leagues favoriserade instrument att komponera på) och Tiroliens sång på kreol bidrar till den starka afrikansk-orientaliska känslan på skivan.
League har sagt att man spårar bluesens afrikanska och arabiska rötter genom diasporan till modernare sammanhang; man kan höra både Beatles (Roosevelt bränner av ett nära nog Claptonskt solo på dobron) och blaxploitation-funk bland de afrikanska och västindiska influenserna.

Texterna är starkt politiska och handlar om rasism, flyktingkrisen, den döende planeten och apati mot lidande, men erbjuder samtidigt ord om hopp och tacksamhet för det som förenar människor.
En viktig del av What heat är holländska Metropole Orkest, en kombinerad symfoniorkester och jazzstorband, vars episka stråkarrangemang stärker den multi-etniska effekten och framstår som en homogen del av Bokanté.

Den bokantiska smältdegeln är spännande, intensivt dramatisk, funkig och svänger något enormt. What heat är både ett expresståg och en ångvält!

Annonser