! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Återfunnet etiopiskt

Hailu Mergia & Dahlak Band

Wede harer guzo

Skivbolag: Awesome Tapes From Africa
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 9 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den var en liten uppenbarelse, återutgivningen med Hailu Mergia & His Classical Instrument, kassetten som den etiopiske musikern spelade in i mitten av 1980-talet i USA. Ja, ni har kanske hört storyn, och efter decennier som taxichaffis har han de senaste åren turnerat igen och inför en hängiven publik framfört etiopisk musik på syntar och dragspel.
Jag har gått och väntat på en skiva med nyinspelad musik, men Wede harer guzo är precis som Tche belew (1977/2014) en inspelning från ethiojazz-eran. Dahlak Band känns för övrigt igen från volym 13, The Golden Seventies, i Ethiopiques-serien. Mergia spelade med dem en kort period när han gjorde en paus från Walias Band. Musiken gavs ut på en kassett som varit omöjlig att lokalisera. Ännu en kulturgärning från Brian Shimkovitz (Awesome Tapes From Africa) således.
Tche Belew var starkare med ett mer distinkt och lockande sound. Med Dahlak Band hamnar han med en gång i en easy listening-känsla, inget fel i det, men efter ett tag känns det som att vara fastlåst i en hotellbar, med liknande låtar som snurrar runt, runt och runt. Å andra sidan gillar jag hur musiken samtidigt är uppsluppen och slapp, liksom mötet mellan de etiopiska melodierna och soulkompet med blås, nynnsång och Hailu Mergias alldeles egna orgelfärger.

Annonser