! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrojazz Lira Gillar

Idris Ackamoor & The Pyramids

We be all Africans

Skivbolag: Strut
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Idris Ackamoor & The Pyramids är ett tydligt exempel på hur det kan gå i dagens musikklimat. Någon återupptäcker ett halvt bortglömt band, någon vågar sig på att släppa en nyinspelad skiva och återutgivningar av bandets tre album från 1973-1976.
Och så är vi framme vid i dag, vid ett fullt aktivt band med en ny platta att presentera och turnera med.
The Pyramids lär vara en spektakulär liveupplevelse som för tankarna till Sun Ra Arkestra. Performance art, teater, dans (stepp!), extravaganta munderingar, ovanliga instrument. Allt detta är förstås svårt att höra på skiva, men albumet We be all Africans är nog så spektakulärt i sin egen rätt, med sällsynt balanserade låtar där det oroliga och dissonanta hela tiden vägs mot lugnet och harmonin.
Den Chicagobördige men sedan länge San Francisco-baserade altsaxofonisten Idris Ackamoor samlar här nya och gamla medlemmar omkring sig för att på ett ytterst värdigt vis fortsätta på den utstakade men långt ifrån färdigutforskade vägen. Rytmer och sångslingor är trans-artade, musiken kan ta oanade stigar in i en klangvärld där frijazz, afrofunk och nordafrikanska toner möts.
Pharoah Sanders och Coltrane-klanen möter Sun Ra, Fela Kuti och Ghana – och förhoppningsvis snart på en scen nära oss. För det här vill jag uppleva live!

Annonser