Skivrecension

We are the world
Frijazz

Nacka Forum

We are the world

Skivbolag: Moserobie/Plugged
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 27 maj 2016

Dela den här recensionen:

Det är lite av ett allstar-team, Nacka Forum. Döpta efter ett shoppingcenter strax utanför Stockholm utgörs manskapet av en mängd starka varumärken, om ni ursäktar ordvalet, i samband med ”frijazz-rock-bop”, som kvartettens musik faktiskt har kallats.
Goran Kajfeš trumpet och horn har vi hört med alla från Weeping Willows och Titiyo till hans egen Subtropic Arkestra och jazz-Grammisvinnarna nu senast: Oddjob. Kajfeš hörs ofta ihop med saxofonisten Jonas Kullhammar, som de stora massorna nyligen kunde höra styra jazzdelen av soundtracket till tv-serien Gentlemen & gangsters. I Nacka Forum har de fria tyglar (fast behöver dessa herrar egentligen någonsin kompromissa?) att göra som de vill. En skiva som heter We are the world, med ett omslag av Bob Hund-designern Martin Kann, fyllt av skärmdumpar av söta kattklipp? Självklart!
Med Johan Berthling (Fire, Tape, Sten Sandell Trio, Angles) på bas och tämligen nyrekryterade dansken Kresten Osgood (Sam Rivers, Lonnie Smith, Yusef Lateef) på trummor visar blåsarna var skåpet ska stå. Nämligen mitt i körbanan på motorvägen!
Medan trafiken susar förbi och folk tutar som dårar vägrar Nacka Forum flytta på sitt möblemang. Vi är världen, låter de meddela. Vi är barnen. Barnen som leker fritt. På transportsträckan, där strax utanför Stockholm, står en hemlig byrå. Full av möjligheter och fantasi. Det är Nacka Forum som håller låda.


Fler recensioner

Annonser