! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittisk mellankol

Diverse Artister

Way to blue – the songs of Nick Drake

Skivbolag: Navigator/Playground
Recenserad av: Mette Carlbom
Publicerad: 26 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Nick Drake dog 1974 av en överdos antidepressiv medicin. Han hade då hunnit släppa tre skivor som alla floppade. Efter sin död har han nått kultstatus och har en trogen fanskara. Nu släpps en skiva med nyinspelningar av hans låtar. Teddy Thompson och Lisa Hannigan är några av dem som är med och bidrar med egna tolkningar. Nick Drakes egna skivor är lågmälda och intima. Så avskalat som det kan bli. På Way to blue är arrangemangen större och ofta försvinner det som gjorde Nick Drake så speciell.
Trots att artisterna gör sina egna personliga tolkningar, är det de som ligger närmast originalen som vinner mitt hjärta. Det får mig att fundera över om storheten i Nick Drake kanske inte ligger i själva låtarna utan i honom själv. Trots enkelheten i dem finns det ett djup.
Men visst är det vackert och väl genomfört, speciellt Lulucs och Scott Matthews versioner. Skivan drar mot klassisk musik och får mig att undra vad han själv skulle tyckt om den. Förmodligen skulle han bara varit glad över att äntligen ha slagit igenom.

Annonser