Skivrecension

Wanderlust
Pianojazz av världsklass

Jacob Karlzon

Wanderlust

Skivbolag: Warner
Format: CD/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 18 feb 2022

Dela den här recensionen:

Pianisten och kompositören Jacob Karlzon framstår alltmer som en självklar storhet av internationell höjd. Dels för att hans spel har den stilistiska bredden och kvaliteten, men också för att hans kompositioner och hela artisteri har en modern europeisk kärna, manifesterad också i rader av samarbeten på olika håll.

Här är han med sin trio, Morten Ramsbøl, bas, och Rasmus Kihlberg, trummor, i tolv kompositioner inspelade i Nilentostudion i Kållered 2021. Det är samma sättning som på 2019 års Open waters, också den på Warner.

Det är jazz av finaste slag, rikt rytmiskt varierad och smakfullt öppen för intryck från pop och koral. Här finns rymd och eftertanke men också hetta och solistiska pärlor. I den utsträckning man kan tala om angelägenhet och ärende så finns det här i ett slags tidlöst tilltal och budskap, som hos all god lyrik.

Karlzon arbetar en hel del med stämningsskapande effekter, Fender Rhodes, syntar och annat (här finns förstås ett släktskap med Esbjörn Svensson Trio), men också en finfin stråkkvartett från Göteborgs symfoniker (Sara Trobäck Hesselink, Claes Gunnarsson, Tuula Fleivik Nurmo, Hanna Eliasson), norske trumpetaren Mathias Eick och gitarristen Dominic Miller, i vars kvartett Karlzon också spelar.

De två senare har av pandemiskäl gjort sina pålägg på hemorten på den här utsökta skivan, mixad i det sprillans nya formatet spatial audio, eller rumsligt ljud, från Dolby-Atmos (i samarbete med Apple Music) som låter oss höra tolv kanaler i våra tvåkanaliga hörlurar.


Fler recensioner

Annonser