! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nattblues

Samba Touré

Wande

Skivbolag: Glitterbeat
Recenserad av: Magnus Säll
Publicerad: 1 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Man pratar om Maliblues, och i Samba Tourés fall är det extremt passande. Den 50-årige gitarristen och sångaren spelar sina egna låtar med rötter i traditionell musik från norra Mali. Men samtidigt så ligger han stilmässigt förbluffande nära amerikanska bluesgubbars envetna minimalism och episka tyngd. Steget från Timbuktu till Tennessee är mindre än man tror.
Samba Touré har ett tungt arv att hantera från namnen Ali Farka Touré, som han spelat med. Men det verkar inte tynga honom. Det låter som om inget i hela världen kunde stressa honom. Musiken gungar fram i samma makliga takt igenom hela nya, femte albumet Wande. Han sjunger med närvaro och pondus, spelar gitarr med läckra riff och eleganta små solon. Den stillsamma lunken tangerar ibland det lite sömniga, och i Yerfara gör han lite lättköpt Stones-rock. Men det är randanmärkningar. Wande är en fin uppföljare till stämningsmättade skivan Gandadiko. Även här råder en slags omfamnande nattstämning.
Det verkliga esset är singeln Goy Boyro, som verkligen kunde ha varit ett riff av John Lee Hooker och som med lika delar lojhet och frän giftighet bara pågår i nära fem minuter. Kort sagt: ”da blues”.

Annonser