! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klubbigt och mixat

Transglobal Underground

Walls have ears

Skivbolag: Mule Satellite
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med en lång rad suveräna plattor i ryggen sedan början av 1990-talet gör nu det löst sammansatta musikkollektivet Transglobal Underground en ny efterlängtad skiva efter flera års paus. Ska de lyckas skapa något av intresse, undrar jag, men konstaterar från första låten att ja, gruppen är fortfarande i högsta grad intressant med sin blandning av suggestiva elektroniska beats och stilar som bhangra, reggae och afrikanskt. Här finns ingen given hemvist, stilarna blandas och blir till den för Transglobal Underground så typiska mixen. 

I början ingick Natacha Atlas i gruppen, men har sedan koncentrerat sig på sin solokarriär. Här är hon tillbaka på tre av låtarna och det är mycket välkommet. Men här finns många andra sköna röster som ger lite olika karaktär på låtarna, till exempel Tuup, Ingrid Webster och Inder ”Goldfinger”. 

Musikerlistan är också diger och här får vi ta del av massa olika slagverk från olika länder, flöjter, gitarrer, klaviaturer, blåssektion på några spår och sitar med mera samt en hel del programmeringar såklart. Man känner igen sig i gruppens sätt att göra musik och det är ett kärt återhörande. De var bland de första att blanda klubbiga beats med musik från Asien, Afrika och Indien och de håller fortfarande fanan högt efter trettio år. Ett riktigt starkt album.

 

Annonser