Skivrecension

Volumen II
Chilefolk Lira Gillar

Ensamble Transatlantico de Folk Chileno

Volumen II

Skivbolag: ensamblefolk.bandcamp.com
Format: CD/DL
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Storband som spelar folkmusik har blivit en ganska populär trend i Västeuropa de senaste tio tjugo åren, även i Sverige. Det visar sig också finnas ett utomordentligt sådant band i Chile i Ensamble Transatlantico de Folk Chileno. Orkestern består av cirka tjugo mycket väl samspelta musiker per tillfälle men tycks egentligen mer vara en institution med sextiotalet medlemmar som alla kan rycka in när så behövs.

Repertoaren är blandat chilensk men med inslag inte bara från deras egen världsdel, utan de tycks också ha letat musik långt bort i väster, det vill säga i Indien och Japan. 

I deras öster, Sverige närmare bestämt, har orkesterledaren och kompositören Ernesto Calderón Dondero hämtat inspiration till en underbart svängig låt med titeln Hoppa. Den framförs på diverse blås-, rytm- och stråkinstrument, inklusive nyckelharpa, mungiga och sälgflöjt. På Eymün weke che medverkar finsk-samiska duon Vildá vilket verkligen inte gör det hela sämre. 

Alla låtar på skivan blir ännu bättre på video, de flesta finns som sådana, och bäst i det formatet är dessa två nordiska sånger. Uppenbarligen gifter sig det nordiska fint med det chilenska. Men nästan lika fint avslutas skivan med Sispapana, en låt inspirerad bland annat av de majestätiska Anderna och jag tvekar inte att utse skivan till årets bästa.


Fler recensioner

Annonser