! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Madagaskar-gitarrer

Malagasy Guitar Masters

Volo hazo

Skivbolag: Buda Musique
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tre generationer gitarrister möts i form av Malagasy Guitar Masters. Teta är en mästare från Toliaro som specialiserar sig på att spela i tsapiky-stil, och han har kallats för en ”gitarrist med fingrar som hos en fe”.
Från samma provins kommer Chrisanto Zama, som är en generation yngre. Hans spelstil kallas rodaringa och är väldigt rytmisk, vilket gjort den poppis vid öns brottningsmatcher. Zama är även en mästare på tsinjabey, malagassisk begravningsmusik.
Joël Rabesolo är yngst i trion och har liknats vid en lokal Jimi Hendrix, även om han själv håller jazzpianisten Keith Jarrett som en stor inspiratör. Rabesolo har studerat vid musikkonservatoriet i Bryssel, och sägs behärska öns samtliga gitarrstilar.
Volo hazo är produced av framstående multi-instrumentalisten Tao Ravao och han har gjort ett bra jobb i att fånga de tre generationerna gitarrister. Inledande instrumentalen Milomano, Tetos hyllnings till havet och vågorna, tar oss i handen och för oss genom dussinet spår av varierande karaktär. Hela tiden med de olika gitarristernas sammanflätade stilar i centrum. Det verkar inte finnas några egokrig dem emellan utan det hela är fridfullt och livfullt om vartannat, i en välbalanserad anrättning.
Melodin vi alla känner igen är Caravan, den gamla Duke Ellington-dängan, här i en tsapiky-version där den röda öns ekvilibrister visar varför de kallas just Malagasy Guitar Masters.

Annonser