! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkpop

Jaerv

Vol 2

Skivbolag: Jaerv Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 26 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är inte direkt överdrivet gott om manliga vokalister i svenska folkmusikgrupper, men göteborgarna Jaerv är ett utmärkt undantag och drämmer till med femstämmig (!) sång. På deras andra skiva förekommer tre egna kompositioner, de resterande är traditionella svenska folklåtar samt ett par norska, och här finns både instrumentalmusik och sånger.
Stämsången briljerar särskilt i a cappella-låten Rosalill och i den gamla balladen om S:t Örjan och draken, som fått ett åtta minuter långt arrangemang innehållande vokala omkväden, jazziga flöjtsolon, dånande cymbaler och en hel del mer.
Kvintetten är utmärkta instrumentalister, med stora influenser från jazz och pop, och gör arrangemang som är riktigt effektiva hjärnplåster. Flöjter/sopransax, fiol, nyckelharpa/kontrabas, gitarr och slagverk är sättningen, och Jaerv gör de traditionella låtarna på ett uppfriskande, nytänkande sätt. En småländsk slängpolska blir mörk och tung, med ett saxofonsolo som bryter av, och den traditionella dalasången Rocken spinner görs riktigt ösig med ett jazzigt flöjtsolo kompat på vibrafon.
Det avslutande setet med tre engelskor är kanske skivans allra svängigaste spår, med poppiga trummor, klockspelsmelodi och till sist ett solo på syntsaxen EWI.

Annonser