! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mossigt men farligt

Ann-Marie Löfdahl

Visor i Oravais

Skivbolag: FMI
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 16 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Förlåt en yngling, men … det här är så mossigt och omodernt, bortom tidens strömning, så att jag måste ge den min uppmärksamhet. Det är som att stöta på en strandad val, hitta en gammal sko och vilja prova den för att se om den passar.
Det är visor från det svenska språkområdet, Sverige och delar av Finland. Titlarna är språkmystiska: Bää bää, bessin e dööd, No ska do sååva, Ja haar in stjålka, I fjåol am juul. Det här är språk- och tonvård på riktigt.
Ann-Marie Löfdahl har (bland annat) fått stöd från Svenska Kulturfonden i Finland för skivan. Hade hon fått stöd i Sverige? Så här ser Kulturrådets bedömningskriterier ut: ”Konstnärlig kvalitet, Förnyelse och utveckling, Internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete, Barn- och ungdomsperspektiv, Mångfalds-, jämställdhets-, hbtq-, och tillgänglighetsperspektiv.”
Tur att den gavs ut i Finland. Här skulle den inte ens nå fram till cd-brännaren eller Spotify. När jag lyssnar på Ann-Maries mjuka stämma är det som att dricka hembränt – lite farligt, lite förbjudet, men också stärkande.

Annonser