! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Väderkänsliga fiolimprovisationer

Sarah-Jane Summers

Virr

Skivbolag: Eighth Nerve Audio
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 21 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Är man som violinisten Sarah-Jane Summers född och uppvuxen i de skotska högländerna och numera bosatt på halvö i en norsk fjord är det inte så konstigt att man släpper ett väderinspirerat improviserat soloalbum. Är man dessutom gift med Juhani Silvola som precis startat skivbolagsetiketten Eighth Nerve Audio är det ju inte heller så konstigt om detta album, kallat Virr, släpps som nummer två på detta bolag (etikettens första albumsläpp tidigare i år är ett soloalbum med gitarristen Silvola själv, kallat Imaginary archives vol 1: Ritual music from nameless civilisations).
Spåret Aisk, fornskotskt ord för dimma, för mina tankar till Hildur Guðnadóttirs album Without sinking; både ljudligt och grafiskt.
Mirr är en minimalistisk upplevelse som stundtals är lite gnisslig. Vibrationerna får mig att tänka på både Vilhelm Bromanders basiska utforskningsresa Oh lord give me strange och ljudsamlingsalbumet An incomplete yet fixed idea med Tarab från i somras, vilket går igen även i andra spår på Virr. Vender bjuder på ett mer lättlyssnat ljudlandskap som för mina tankar till ett annat av Hildur Guðnadóttirs album: Saman.
Virr är ett stycke intressant inblick i Sarah-Jane Summers just nu mycket aktiva musikkarriär. Blir intressant att höra vad som kommer efter islossningen in i det nyligen aviserade samarbetet med den kritikerrosade duon Bridget (Marsden – fiol) & Leif (Ottosson — dragspel).

Annonser