! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sångens skimrande valörer

Susanna Moberg

Vinden må sjunga sin sång

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 25 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I Susanna Mobergs mjuka röstklang finns de uttryck som direkt införlivar både den nutida visans poesi och den äldre folkliga melodikens språk. På denna sin tredje skiva samlar hon flera av de musiker som har samma gränsöverskridande bredd i repertoaren som hon själv. Här finns Göran Månsson och Emma Johansson med sina olika flöjter och pipor, Hans Kennemark och Andreas Nordanstig på fioler och gitarrer. Josefina Paulson och Backa Hans Eriksson fyller arrangemangen med nyckelharpa och kontrabas. Denna instrumentering ger sångerna en spännvidd och fördjupning som motsvarar det breda varierade textinnehållet.
Susanna Moberg har en starkt berörande röst som gör att varje sång växer fram med en tydlighet i såväl textinnehåll som melodi. De traditionella sångerna, visor och skillingtryck som är mer eller mindre kända, har arrangerats och fått en framtoning som gör dem till nyupptäckter.
Skivans enda traditionella polska, efter Hultkläppen, får ett kraftfullt lyft med spelmannen Kennemark på fiol och skicklig folklig trall av Susanna Moberg. Sångerna av Evert Taube, Fred Åkerström, Mikael Wiehe, Barbro Lindgren och Kerstin Ekman förs fram med en inkännande närhet till materialet som får texterna att leva. Susanna Moberg skapar med sin röst nya öppningar in i såväl de äldre som nyare texterna.

Annonser