! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tonsatt poesi

Janne Åström

Villervallan

Skivbolag: KEM Musikproduktion
Recenserad av: Niclas Forsgren
Publicerad: 11 aug 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att tonsätta poesi är ingen lätt uppgift. Men Karl-Erik Mattsson har här gett sig i kast med Ferlin, Boye, Fröding och Forslin. Tonsättningarna framförs av allroundsångaren Janne Åström som sjunger både rock, musikal och som här, visa. Åström är bekant för den stora publiken genom musikalscenerna, Allsång på Skansen, Så ska det låta och Rhapsody in rock. Men han har också sedan flera år tillbaka tolkat Cornelis med bandet Medborgarna. Så att just visa blir Åströms debut på skiva är egentligen inte konstigt.
Kompositör Mattsson lägger tonvikten på Ferlins dikter, hela sju av tretton låtar på cd:n. Mattsson smyger lite obemärkt in en helt egen låt också, med en text som passar helheten.
Så hur låter det då? Jo, Åströms röst har ett uttryck som harmonierar med Mattssons kompositioner och diktarnas ord. Allt framförs av duktiga musiker, där gitarristen Peder af Ugglas står för en bra produktion. Men, för det finns ett men, det är liksom jämnbra, lyfter inte riktigt. Det blir lite samma lika över hela anrättningen. Jag saknar någon slags djärvhet för att bli riktigt intresserad.
Kanske kan ett sådant här projekt ändå göra att våra stora poeter blir mer lästa? Fröding är redan en långliggare på Svensktoppen tolkad av Mando Diao (över 21 miljoner spelningar på Spotify!). Möjligen kan Åström skrälla med Ferlins I livets villervalla som är plattans bästa spår. Döm själva genom att lyssna.

Annonser