! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Instrumentalprog

Pocket Size

Vemood – Cleaning the mirror vol 1

Skivbolag: Mill Hill Productions
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 6 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bandet Pocket Size, gitarristen Peter Pedersens solo-med-musiker-projekt, spelar egentligen progressive rock, alltså prog med ett g. (Till skillnad från svensk, politisk progg.) Men på Vemood är Pocket Size snarast ett retro-rockband med jazzens formspråk – inte så långsökt eftersom Pedersen är stor jazzfantast. Alltså: inga snabba taktbyten här, inga överdrivet intrikata snirkligheter som ofta annars inom prog-, jazz- och symfonirock.
I stället: långa, nästan makliga låtar med ganska enkla teman i en sympatisk bandgemenskap, där varje solist ändå har generöst med utrymme.
Närmaste referensen är Hansson & Karlsson, om de hade varit en septett och inte en trummor och orgel-duo. Låten Volk und Kraut är ett litet mer funkigt undantag och drar, precis som Pedersen själv säger, åt The Meters.
Allt är instrumentalt, nyskrivet och inspelat live i studio inför en liten publik. Soundet är tidigt 1970-tal, musiken är inte direkt utmanande utan snarare föredömligt lättillgänglig och inbjudande. Och framförd med stor kärlek.

Annonser