! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Burjatisk strupsång möter baltiska folksånger Lira Gillar

Udu

Udu

Skivbolag: CPL-Music
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kvartetten Udu förenar det musikaliska arvet från Litauen och Burjatien (en rysk delrepublik vid Bajkalsjön i Sibirien i sydöstra Ryssland). Musiken är djupt rotad i båda ländernas folkmusik vilkas rötter går tillbaka till när människan levde som en självklar del av naturen. I flera av låtarna har man förenat två folksånger (en från varje land) till en låt. När två melodier blir en når musiken sångernas gemensamma rötter.

Den melankoliskt vackra låten Zulayashie – Duno upe är en burjatisk bröllopssång som mixas med litauisk sång. Tuta – Khaldyn khursa nogoondo är en mäktig låt som mixar litauisk polyfon sång med burjatisk strupsång. Båda sångerna härstammar från tiden då människan använde sånger och ritualer för att uttrycka sin respekt och tacksamhet för Moder Jord. Jovaras – Altargana är byggd kring två starka symboler, det litauiska jovaras-trädet och den burjatiska stäppbusken, vilka bägge symboliserar välstånd och uthållighet.

Bandlemmarna kommer från båda länderna och spelar trummor, slagverk och diverse stränginstrument som mandolin, gitarr, fiol och den mongoliska specialiteten morin khuur, som på svenska heter hästhuvudfiol. Udu lyfter fram den moderna människans glömda rötter som leder oss närmare till vårt ursprung och till våra förfäders kunskap om att leva i samklang med naturen. Ett starkt album med mycket mäktig musik.

Annonser