! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Stålsträngad gitarr

J-P Piirainen

Twined

Skivbolag: Bafe’s Factory
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 23 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

J-P Piirainen är en ung finsk gitarrist som spelar på stålsträngad gitarr och nu släpper sin andra cd. Skivan heter Twined med underrubriken Nordic guitar music. På omslaget håller J-P i en drös med metallsträngar. För honom symboliserar de lyckliga och sorgsna ögonblick i livet, som sammantagna blir till en musikalisk resa, en resa som han nu bjuder in lyssnaren till.
J-P är inte ensam på skivan, Venla Ilona Blom stöttar med beatbox på ett par spår och Maija Kauhanen spelar kantele och percussion stundtals. Dessutom finns Petteri Sariola med på andragitarren. Men medmusikanterna är sparsamt representerade, det är J-P Piirainens gitarr som är i fokus, och på några spår uppnår han en förtätad stämning som bär långt. Så är det på låten White desert som är inspirerad av ett finskt snölandskap – men som faktiskt gav mig associationer till Ry Cooders öken-blues-gitarr!
För min del är det dessa stämningstätare låtar som ger störst utbyte, men ibland blir det lite väl mycket legato-spel för min smak. Och då blir det befriande när han går in i en ragtime-rytm så att den vilande stämningen övergår i frisk dans!

Annonser