! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkpop

Thus Owls

Turning rocks

Skivbolag: Secret City/Border
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 19 maj 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Thus Owls har sin bas i både Montreal och Stockholm och är resultatet av en kärleksaffär mellan de numera gifta Erika och Simon Angell. När de träffades var de med i andra band – Erika i Loney, Dear – men Thus Owls föddes lika naturligt som musiken nu ljuder. Erikas uttrycksfulla röst sticker ut i mängden och det försiktiga ackompanjemanget – Simons varierade gitarrspel och de gamla sextiotalsorglarna – klär både rösten och textinnehållet.
Texterna på skivan är inspirerade av Erikas barndom i en liten by på Orust. Av berättelser de äldre berättat om olika människor där; berättelser som levt med Erika sedan hon var liten. Som en kontrast är musiken inspelad i och inspirerad av stämningar i Montreal.
Erika Alexandersson, som hon hette tidigare, har även hörts med Josef Kallerdahl i duon Josef & Erika och medverkade på Anders Jormins ECM-platta Ad lucem häromåret. Simon Angell har lirat mycket med sin landsman Patrick Watson.
Här, på Thus Owls tredje album, börjar de nå en internationell kvalitet på musiken. En alldeles egen, stundtals jazzdoftande folkpop där namn som Kate Bush knappast ens längre behöver nämnas i någon lat recensents avslutningskläm.

Annonser