! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Irländskt familjeband

Clannad

Turas 1980

Skivbolag: MIG
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 13 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Clannad spelade i Bremen 1980, under deras dittills längsta turné, stod de på tröskeln till internationell stjärnstatus och en karriär inom film- och tv-musik. Här var de fortfarande det traditionellt inriktade folkbandet som började spela på familjepuben i Donegal, tio år tidigare. Repertoaren bestod av traditionellt material med sånger på både iriska och engelska.
Harmonierna pekar onekligen framåt, även om arrangemangen – då kanske framför allt Moyas harpa – är en klar markering bakåt, till traditionen och gruppens rötter i nordvästra Irland.
Syskonen Moya Brennan (sång, harpa), Ciarán Brennan (bas, gitarr, klaviaturer, sång), Pól Brennan (flöjter, gitarr, sång) och deras kusiner Noel Duggan (gitarr, sång) och Pádraig Duggan (gitarr, mandolin, munspel, sång) spelar här en full konsert (20 spår på 95 minuter, uppdelat på två cd-skivor). De flesta av sångerna är hämtade från Clannads tre första album, men några släpptes först på deras fjärde album senare samma år, och några fanns redan på ett livealbum från en tidigare turné.
Turas 1980 är ett njutbart och personligt tidsdokument som markerar hur Clannad lät innan de fick ett poppigare sound. Harmonierna är genomgående imponerande men Póls instrumentala flöjtlåtar och Pádraigs mandolinspel är också speciellt värda att lyssna på.

Annonser