Skivrecension

True Music Project
Mogen musikmix

True Music Project

True Music Project

Skivbolag: Valle Music/MWmusica
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Tania Naranjo är en erkänd konsertpianist, född i Santiago de Chile men numera bosatt i Sverige. Hon är van vid allt från Beethoven till bossanova, med en särskild kärlek till chilensk folkmusik och klassiskt piano. Naranjo skriver musik för film, teater, opera, dans; för stråkkvartetter och större ensembler. Under våren släpps även hennes soloalbum Rosor, på temat kvinnliga svenska och latinamerikanska poeter. 

Hennes partner i True Music Project heter Reuben Sallmander, skådespelare, sångare, musiker och kompositör med judiskt påbrå. Han har lett orkestrar som Orange Tech & Latin Ensemble. Som skådis har han synts på Dramaten men också i film och tv i sånt som Hamilton, Bibliotekstjuven och Störst av allt.

I par skapar Tania Naranjo och Reuben Sallmander en true music som smälter samman latinamerikanska och judiska musiktraditioner med pop, rock, jazz, östeuropeiskt och klassiskt på ett smidigt vis. Låtarnas lyrik är omväxlande på engelska, svenska, spanska och hebreiska. Detta skiftande av språk gör nu inte så mycket, då musiken och uttrycket länkar samman allt. Musiken är övertygande och känns allt annat än tillgjord, även om Sallmander på något ställe uppvisar lättare teatermanér. Låtarna speglar känslor av ensamhet, längtan, tillhörighet, vilsenhet, kärlek, sorg. Det ligger nära att använda termen saudade.

Allt är säkert och professionellt framfört, men hela tiden med kommunikationen intakt. Både i sången mellan de två huvudpersonerna – vars röster matchar varandra så väl – och mellan musiker och lyssnare. Projektets namn talar sannerligen sanning.


Fler recensioner

Annonser