! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nyckelharpa i tiden Lira Gillar

Emilia Amper

Trollfågeln

Skivbolag: BIS Records
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 10 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Emilia Amper är ett relativt nytt namn på nyckelharpsfronten. Fast – kanske inte ändå. Hon har en gedigen utbildning i de olika nordiska länderna i bagaget. Hon är världsmästare i nyckelharpa 2010. Hon spelar med många olika grupper, till exempel Skaran och ODE. Hon har spelat in en skiva tillsammans med TrondheimSolistene som fått den norska motsvarigheten till Grammis (se intervju med Emilia i förra numret av Lira, 4-2012).
Men nu är det dags för det första soloalbumet. Till sin hjälp har hon just musiker som hon spelar med i ovanstående grupper. Fem stråkar ur TrondheimSolistene hörs i Polska fra Hoffsmyran. Från Skaran kommer Anders Löfberg (cello), från ODE Dan Svensson och Olle Linder (båda på gitarr och slagverk). Dessutom hennes förre lärare Johan Hedin (nyckelharpa).
Men främst hörs förstås Emilias nyckelharpa. I Bredals Näckapolska spelar hon ensam och där någonstans börjar jag förstå hennes storhet. Hennes harpspel är svårt att beskriva. Här finns ett känsligt anslag men också en attack i spelet. Känn den magiska ¾-takten i Galatea Creek. Dessutom har hon en bra och naturlig röst, till exempel i Ut i mörka natten och Herr Lager och skön fager. Emilia är bördig från Småland men skivan har inte någon speciell geografisk inriktning. Det är modern folkmusik med den klassiska mixen av tradition och förnyelse. Lyssna på Emilia Amper!

Annonser