! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz på brasilianska

Thomas Törn­heden feat Kiko Freitas & Ney Conceição

Trio

Skivbolag: Nombril Music
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 19 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När omslagstypografin på en skiva är det enda man inte riktigt kan förmå sig att säga något gott om får man ändå vara glad. Pianisten Thomas Törnheden från Mariestad skivdebuterar efter många år som frilansare och pedagog, och han gör det med en riktigt fin platta fylld av triojazz i sällskap med två fantastiskt fina brasilianska musiker.
Trumslagaren Kiko Freitas och basisten (elétrico) Ney Conceição är kända för en Göteborgspublik med konserter på Nefertiti med sångerskan Karolina Vucidolac och med sångaren och gitarristen João Bosco. Törnheden blandar utan åthävor ett knippe brasilianska sånger (Buarque, nämnde Bosco, Jobim, Jarrett) med Emigrantvisa, en sång av J S Bach och ett par egna original.
Det är grymt svängigt, de två brassarna är oerhört vältajmade och samspelta, och Törnheden är en solist rik på både idéer och spelskicklighet. Flera rasande snabba solon av Conceição också.
Möjligen blir det en liten smula förutsägbart med upplägget melodi, pianosolo, bassolo, men det är en randanmärkning i nivå med typografin. Ett sånt utomordentligt fint sätt att manifestera den där fascinationen och drömmen efter Brasilien som Törnheden säger sig haft sedan ung.

Annonser