! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musica Popular Brasileira

Gil, Nando & Gal

Trinca de ases

Skivbolag: Altafonte
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 16 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tre ess. Det är vad den här dubbel-cd:n erbjuder, som titeln antyder. Tre ess från toppen av den brasilianska pop-eliten: Gilberto Gil och Gal Costa, som på 1960-talet var med att skapa den genre, tropicalia, som blandade rock, blues, jazz, pop och psykedelia med brasilianska och andra latinamerikanska stilar; och Nando Reis, från nästa generation brasilianska popartister. Den senare började i gruppen Titãs 1982 och inledde sin solokarriär 2002.
Gil, Costa och Reis möttes första gången 2016 på en hyllningsföreställning i åminnelse av politikern och juristen Ulysses Silveira Guimarães, som var en ledande figur i kampen mot den brasilianska militärdiktaturen och för en demokratisering av landet. Trion beslutade sig för att arbeta tillsammans och året efter var man ute på turné tillsammans.
Sångerna är hämtade från Gils och Reis repertoarer. De skrev också varsin sång och en tillsammans speciellt för turnén. Dessutom sjunger Gal Costa Caetano Velosos Baby, från tropicalia-rörelsens programförklaring, lp:n Tropicália ou panis et circencis från 1968.
Trinca de ases är en bubblande och gemytlig konsert med fina prestationer av sångarna, solo, i duetter och trio; ett av de finaste ögonblicken är när de alla sjunger Gils Copo vazio, till Reis akustiska gitarr.
Gilbertos och Gals röster är fortfarande starka, personliga, intima, varma. Nando, som är en ny bekantskap för mig, har en strävare röst men med en liknande klang och känsla som passar väl in i mixen med sina äldre kolleger. Det är först på avslutande Barato total, skriven av Gil men först inspelad av Gal, som hennes röst låter trött och pressad. Men det kan man tillåta en 72-åring efter två timmars sjungande.

Annonser